Un raport de conformare NZEB este un act ce face parte din documentatia de autorizare de construire si analizeaza in ce masura proiectul cladirii respecta conditiile necesare ca o cladire sa fie catalogata ca fiind NZEB.
Acest document este elaborat de catre un auditor energetic atestat pentru cladiri, acelasi specialist care are dreptul sa elaboreze si certificatul de performanta energetica (certificat energetic).
Suntem auditori energetici atestati cu gradul profesional I (cel mai inalt) cu o mare experienta in domeniu.
Ce sunt cladirile care respecta standardul NZEB?
Cladirile NZEB, numite si cladiri cu eficienta energetica foarte ridicata, sunt acele cladiri care indeplinesc urmatoarele 3 conditii:
- consumul specific de energia primara nu depaseste o limita normata, limita ce este setata in functie de destinatia cladirii si de zona climatica;
- 30% din energia consumata este din surde de energie regenerabila;
- emisiile de carbon se incadreaza si ele in limite normate.
Abrevierea NZEB vine de la Nearly Zero Energy Buildings (cladiri cu un consum de energie aproape zero).
Pentru ca o cladire sa poata ajunge la standard NZEB, este nevoie sa se urmareasca urmatoarele principii:
- raportul arie pe volum sa fie cat mai mic;
- casa sa aiba o pozitionare cat si o orientare cat mai avantajoasa a incaperilor;
- anvelopa (elementele constructive exterioare ale cladirii) sa aiba un strat termoizolant continuu care sa asigure valorile resistentelor termice minime normate.
De exemplu pe cladirile rezidentiale (pereti cu minim 15cm termoizolatie tip vata bazaltica sau polistiren, acoperis sau terasa cu minim 30cm vata bazaltica sau polistiren extrudat, planseu pe sol cu 10cm polistiren extrudat, plansee suspendate tip consola cu 20cm vata bazaltica sau polistiren expandat, sau alte grosimi daca se folosesc alt tip de termoizolatii astfel incat sa se atinga rezistentele minime normate).
suprafetele vitrate trebuie sa aiba performanta termica ridicata tip termopan sau tripan, cu tratare low-e si/sau protective solara. Etanseizarea trebuie sa fie bine facuta. Sunt de dorit dispositive de protective solara in functie de orinentare acestora.
in cazul energiei produse local, prevederea de elemente de stocaj pentru energia termica si/sau electrica;
alegerea echipamentelor de instalatii astfel incat acestea sa conlucreze corespunzator pentru incalzirea, racirea sau ventilarea aerului.
Beneficiile unei constructii NZEB sunt multiple, printre cele mai importante fiind:
- costurile reduse ale facturilor de intretinere
- nu veti fi influentati substantial de fluctuatiile tarifelor pentru energia utilizata.
Pentru comenzi si alte informatii despre acest raport de conformare NZEB (studiu NZEB) va invitam sa ne contactati.
Intrebari frecvente (FAQ) despre raportul de conformare NZEB
1. Cum pot obtine un raport de conformare NZEB?
Acest document este realizat de auditorii energetici. Fara concluzii pozitive ale acestui raport, nu se poate obtine autorizatia de construire la cladirile noi.
2. Cum se pot acoperi 30% din consumurile casei cu energie din surse regenerabile?
Se pot utiliza diverse echipamente cum ar fi: panouri solare care pot facilita producerea de apa calda menajera pe o buna perioada din an, panouri fotovoltaice care pot fi utilizate consumul electric al cladirii (iluminat, boilere, sisteme auziliare instalatii etc) , pompe de caldura ce folosesc energie geotermala ce pot prepara agent termic pentru incalzirea in pardoseala, turbine eoliene compacte etc.).
3. Cine verifica daca o casa este NZEB?
Aceasta verificare se face in faza de DTAC prin intermediul raportului de conformare NZEB, cat si la receptie prin intermediul certificatului energetic care evidentiaza daca o casa inndeplineste sau nu standardele NZEB. Pe teren, la receptie, organelle abilitate ale statului ce fac parte din comisia de receptie fac verificari vizuale daca s-a respectat proiectul in baza caruia s-a obtinut autorizatia de construire.